Voor volwassenen

Een groot aanbod voor volwassenen.

Het bibteam neemt tal van initiatieven om het leesplezier en de leescultuur bij volwassenen te bevorderen.

Nieuw in de bib

Voor volwassenen

Krant en koffie:

Op de bovenverdieping in de Leeszaal tref je verscheidene kranten en tijdschriften aan. Met een koffietje erbij ben je voor langere tijd 'verzonken' in je favoriete lectuur.

Kuj eki help'n:

Elke laatste dinsdag van de maand is iedereen van 9 tot 11 u. welkom in de bib voor eerste hulp bij problemen met de pc, smartphone, internet,... Voor courante vragen helpt een bibmedewerker je onmiddellijk op weg, voor meer gespecialiseerde info wordt de vraagsteller doorgestuurd.

Gepland:

26 november en 17 december 2019 in de bib

ook op zaterdag 2 november 2019 van 10 tot 18 u. op de Interactieve beurs en infodag voor de actieve 55-plussers de Maeke-Blydezaal

en op dinsdag 12 november 2019 van 14 tot 16 u. in Buurtsalon Roesbrugge

 

Lezingenreeks 'Roots':

Roots

Vanaf januari 2019 pakt het bibteam uit met een lezingenreeks met auteurs die het hebben over de roots van hun schrijverschap. De schrijvers komen vertellen over hun afkomst en jeugd, eerste schrijfsels, de thema's die hen inspireren, nieuw werk... en uiteraard lezen ze uit eigen werk voor. Starten doen we met schrijvers uit eigen stad en bij uitbreiding de hele Westhoek. Het evenement wordt gevolgd door een aperitiefje. De aftrap vond op 27 januari 2019 plaats met Greet Foulon, die over haar roman 'Ronny' kwam vertellen.

Gepland:

  • woensdag 20 november: Wim Chielens, algemeen directeur Kunstacademie over zijn jongste roman 'De droefheid zal blijven duren'
  • zondag 1 december: Roderik Six, oud-Woestenaar en Ieperling, boekencriticus bij Knack-magazine en auteur.

Telkens met start om 11 u. Inschrijven via bib@poperinge.be, telefonisch op 057/ 33 29 02 of aan de balie. Kostprijs 2 euro, incl.drankje. 

Letterbeekse lezingen:

Geregeld organiseren we lezingen over verschillende maatschappelijk thema’s, zoals samenleven, duurzaamheid, democratie, vooruitgangsdenken, … Deze thema’s proberen we vanuit verschillende invalshoeken te benaderen.

Gepland:

  • maandag 18 november: Majd Khalifeh over zijn boek 'Herboren' (zijn proces als Palestijn van integratie in België). Inschrijven via www.vormingplusow.be
  • dinsdag 26 november: Lezing over 'Kinderen en plantaardige voeding' ism EVA, organisatie die plantaardige voeding promoot (gratis lezing)
  • woensdag 15 januari 2020: Lezing over sociale media ism VormingPlus. Inschrijven via www.vormingplusow.be

Telkens met start om 19.30 u. Kostprijs 5 euro. 

Andere activiteiten in de bib:

  • zaterdag 5 oktober om 20 u. : theatervoorstelling 'Het is een ander jaar' (ivm borstkanker) door Céline Broeckaert en Marjan Meganck, (ism dienst cultuur), toegangsprijs: 10 euro. Tickets via deze link
  • vrijdag 6 december om 19.30 u.: Het Groot Dictee Heruitgevonden i.s.m. vzw Creatief Schrijven. Info en inschrijven via bib@poperinge.be, 057 33 29 02.

Poperinge Leest:

De Facebookgroep Poperinge Leest groepeert boeiende lectuurtips voor volwassenen, verspreid over de diverse genres, voor al wie van lezen houdt. De posts gebeuren door medewerkers van de bib, maar ook door alle bibgebruikers die tot deze groep zijn toegetreden.

Zie: https://www.facebook.com/groups/810906729092265/

Luisterpuntbibliotheek

Luisterpunt is de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Het is een bibliotheek die een specifieke werking uitbouwt voor de doelgroep van blinden, slechtzienden, personen met dyslexie, MS- en afasiepatiënten. Kortom, aan iedereen die geen of moeilijk gewone, gedrukte boeken kan lezen, bezorgen wij lectuur in een aangepaste vorm: Daisy-luisterboeken en brailleboeken.

Wanneer mensen aangeven moeilijk een gewoon, gedrukt boek te kunnen lezen, kunnen ze lid worden van luisterpuntbibliotheek. Hiervoor kunnen ze zich aanmelden aan de balie. Het baliepersoneel van de bib kan een account maken voor de aanvrager of je kan het ook zelf doen, bij 'Online lezers: nieuwe inschrijving'.

Zie https://mijn.luisterpuntbibliotheek.be

Taalpunt:

Ben je een nieuwkomer of anderstalige en wil je Nederlands leren of oefenen?
Of woon je hier al lang maar wil je beter Nederlands leren lezen en schrijven? Dit rek bevat naast boeken om Nederlands te leren, grammatica en spellingboeken, woorden- en luisterboeken, maar ook de Wablieft!-krant, leesboeken en de krant in eenvoudige taal. Door het aanbod in het Taalpunt voel je je hier sneller thuis en worden je kansen om goed mee te kunnen in de samenleving ook groter.

Leesclub:

De bibliotheek organiseert in vzw De Stek, Helleketelweg 15 een leesclub. Onder leiding van Hilde Claerhoudt lezen een tiental boekenwurmen om de zestal weken een werk, fictie of non-fictie. Sinds de start in april 2019 kwamen al volgende boeken aan bod: Het leven van een dienstmaagd (Margaret Atwood), De Keuze (Edith Eger), Het Gordijn (Kader Abdolah) en 21 lessen voor de 21ste eeuw (Yuval Noah Harari).

Momenteel leest deze groep 'De Kinderwet' van Ian McEwan.

Wil je meer info over deze leesclub? Contacteer de bib!