Voor volwassenen

Een groot aanbod voor volwassenen.

Het bibteam neemt tal van initiatieven om het leesplezier en de leescultuur bij volwassenen te bevorderen.

Nieuw in de bib

Voor volwassenen

Krant en koffie:

Op de bovenverdieping in de Leeszaal tref je verscheidene kranten en tijdschriften aan. Met een koffietje erbij ben je voor langere tijd 'verzonken' in je favoriete lectuur.

Kuj eki help'n:

Elke laatste dinsdag van de maand is iedereen van 9 tot 11 u. welkom in de bib voor eerste hulp bij problemen met de pc, smartphone, internet,... Voor courante vragen helpt een bibmedewerker je onmiddellijk op weg, voor meer gespecialiseerde info wordt de vraagsteller doorgestuurd.

Gepland in 2020:

28 april, 26 mei en 30 juni in de bib.

App-café:

Aansluitend op Kuj eki help'n op dinsdag vindt telkens het App-café plaats. De digitale dokter stelt een app voor met een korte uitleg. Ken jezelf een interessante app die je vaak gebruikt en wil aanraden? Kom gerust langs en stel de app voor.

  • 28 april: Whatsapp (bericht- en bel-app)
  • 26 mei: kmi (weer-app)
  • 30 juni: Goodreads (boeken-app)

Kuj eki help'n en App-café maken deel uit van het aanbod van Digitale Dagen voorjaar 2020, met daarbij ook langlopende opleidingen. Zie hiervoor onze folder.

Lezingenreeks 'Roots':

Roots

Sinds begin 2019 is het bibteam gestart met een lezingenreeks met auteurs die het hebben over de roots van hun schrijverschap. De schrijvers komen vertellen over hun afkomst en jeugd, eerste schrijfsels, de thema's die hen inspireren, nieuw werk... en uiteraard lezen ze uit eigen werk voor. Starten doen we met schrijvers uit eigen stad en bij uitbreiding de hele Westhoek. Het evenement wordt gevolgd door een aperitiefje.

Gepland:

  • zondag 17 mei: Ann De Craemer;
  • zondag 11 oktober: Peter Terrin;
  • zondag 22 november: Geert Kimpen.

Telkens op zondag met start om 11 u. Inschrijven via bib@poperinge.be, telefonisch op 057/ 33 29 02 of aan de balie. Kostprijs 2 euro, 1 euro: Uitpas-kansentarief, incl.drankje. 

Letterbeekse lezingen:

Geregeld organiseren we lezingen over verschillende maatschappelijk thema’s, zoals samenleven, duurzaamheid, democratie, vooruitgangsdenken, … Deze thema’s proberen we vanuit verschillende invalshoeken te benaderen.

Binnenkort meer info over de geplande lezingen van mei 2020.

Poperinge Leest:

De Facebookgroep Poperinge Leest groepeert boeiende lectuurtips voor volwassenen, verspreid over de diverse genres, voor al wie van lezen houdt. De posts gebeuren door medewerkers van de bib, maar ook door alle bibgebruikers die tot deze groep zijn toegetreden.

Zie: https://www.facebook.com/groups/810906729092265/

Luisterpuntbibliotheek

Luisterpunt is de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Het is een bibliotheek die een specifieke werking uitbouwt voor de doelgroep van blinden, slechtzienden, personen met dyslexie, MS- en afasiepatiënten. Kortom, aan iedereen die geen of moeilijk gewone, gedrukte boeken kan lezen, bezorgen wij lectuur in een aangepaste vorm: Daisy-luisterboeken en brailleboeken.

Wanneer mensen aangeven moeilijk een gewoon, gedrukt boek te kunnen lezen, kunnen ze lid worden van luisterpuntbibliotheek. Hiervoor kunnen ze zich aanmelden aan de balie. Het baliepersoneel van de bib kan een account maken voor de aanvrager of je kan het ook zelf doen, bij 'Online lezers: nieuwe inschrijving'.

Zie https://mijn.luisterpuntbibliotheek.be

Taalpunt:

Ben je een nieuwkomer of anderstalige en wil je Nederlands leren of oefenen?
Of woon je hier al lang maar wil je beter Nederlands leren lezen en schrijven? Dit rek bevat naast boeken om Nederlands te leren, grammatica en spellingboeken, woorden- en luisterboeken, maar ook de Wablieft!-krant, leesboeken en de krant in eenvoudige taal. Door het aanbod in het Taalpunt voel je je hier sneller thuis en worden je kansen om goed mee te kunnen in de samenleving ook groter.

Leesclub:

De bibliotheek organiseert in vzw De Stek, Helleketelweg 15 een leesclub. Onder leiding van Hilde Claerhoudt lezen een tiental boekenwurmen om de zestal weken een werk, fictie of non-fictie. Sinds de start in april 2019 kwamen al volgende boeken aan bod: Het leven van een dienstmaagd (Margaret Atwood), De Keuze (Edith Eger), Het Gordijn (Kader Abdolah), 21 lessen voor de 21ste eeuw (Yuval Noah Harari) en De Kinderwet (Ian McEwan).

Momenteel leest deze groep De ondergrondse spoorweg van Colson Whitehead.

Wil je meer info over deze leesclub? Contacteer de bib!