Op deze pagina vind je praktische info terug over de werking van de bib.

Een bibliotheek voor iedereen!

Welkom in Bibliotheek Poperinge! Zowel kleuters, kinderen, jongeren als volwassenen kunnen bij ons boeken, tijdschriften, films, luisterboeken en gezelschapsspellen naar hun zin ontlenen. In onze leeszaal kan je tijdschriften of een krant lezen bij een koffietje of je kan surfen op je eigen toestel met behulp van gratis wifi of op de publiekscomputers.

Naast de hoofdbibliotheek in Poperinge, vind je uitleenposten in Reningelst, Watou, Roesbrugge, Proven, Krombeke, Oostvleteren en Woesten.

Hoe word ik lid?

Wanneer je bibliotheekmaterialen wil lenen of internet wil raadplegen, moet je als lid ingeschreven zijn. De inschrijving is gratis. Ontlenen kan met je elektronische identiteitskaart (eID) of een geldige lenerspas.

Wat & hoeveel mag je lenen?

 • Per uitleenbeurt kan je 1 sprinter en maximum 5 spelletjes ontlenen. In totaal is er een maximum van 10 stuks per lid per uitleenbeurt
 • Kranten, het laatste nummer van tijdschriften, bewaarcollecties en naslagwerken worden niet uitgeleend.
 • Lenen is gratis.

Hoelang mag je de geleende werken houden?

 • Boeken, luisterboeken, dvd’s en spelletjes: 4 weken uit te lenen. Je kan max. twee keer je materialen verlengen. 
 • Tijdschriften:  2 weken uit te lenen, niet verlengbaar
 • Sprinters: 10 dagen uit te lenen, niet verlengbaar

Verlengen is enkel mogelijk als het materiaal niet door iemand anders gereserveerd werd. Een verlenging aanvragen kan aan de balie of telefonisch tijdens de openingsuren van de bibliotheek, via mail naar bib@poperinge.be of online via https://poperinge.bibliotheek.be

Bij te laat terugbrengen of verlengen, betaal je een boete van 0.35 euro per begonnen week per stuVoor het versturen van maningsberichten wordt er een administratieve kost aangerekend.

Als je je e-mailadres aan de bib bezorgt, dan krijg je 3 dagen voor je de materialen moet terugbrengen, een herinneringsmailtje. Deze service is gratis.

Terugbrengen van materialen

Inleveren van materialen doe je in de vestiging waar je ze geleend hebt

In de hoofdbib zijn er zelfuitleenbalies. Bij het gebruik van de zelfuitleenbalies ga je altijd het volgende na:

 • of het juiste aantal te lenen of terug te brengen materialen geregistreerd is,
 • of nog materialen op de kaart staan om deze dan eventueel te verlengen.

In de hoofdbib bevindt zich ook een intelligente inleverbus waar je materialen buiten de openingsuren kan terugbrengen.  De inleverbus is te vinden aan de buitenkant van de bibliotheek, aan de zijde van de parking, rechts naast de ramenpartij van de ingang.

Reserveren

Je kan uitgeleende bibliotheekmaterialen of aankoopsuggesties reserveren. Dit kost 1 euro per stuk. Je krijgt een mail of brief wanneer een gereserveerd werk ter beschikking is en de bib houdt het maximum 2 weken voor jou opzij. Heb je een gereserveerd werk niet meer nodig, laat het dan weten.

Reserveren kan via de balie, telefonisch of online via https://poperinge.bibliotheek.be.

Is een werk niet opgenomen in de collectie, dan kan de bib dit via interbibliothecair leenverkeer (IBL) voor je opvragen bij een andere bibliotheek.  Dit kost 3 euro per stuk.

Surfen in de hoofdbib

Surfen kan met je eigen toestel op de gratis wifi. Er zijn ook publiekspc’s ter beschikking. Surfen is gratis. Vanop deze publiekspc’s kan je documenten afdrukken. Een afdruk kost 0,15 euro. Kopiëren is ook mogelijk. Hiervoor betaal je eveneens 0,15 euro per kopie. Scannen naar je e-mailadres is gratis.

Overzicht tarieven

 • Inschrijven: gratis
 • Te-laat-geld: 0.35 euro/begonnen week/stuk
 • Maningsberichten: gratis voor het 1ste en 2de maningsbericht, 2 euro voor het 3de maningsbericht
 • Verlies of beschadiging: bedrag afhankelijk van schade en aankoopprijs boek
 • Vervangen lenerspas: 3 euro
 • Reservatie: 1 euro/stuk
 • Interbibliothecair Leenverkeer: 3 euro/stuk
 • Kopie/print ZW A4: 0.15 euro/pagina
 • Surfen, scannen: gratis

Hoe vermijd je te-laat-geld?

 • Iedereen die zijn e-mailadres aan de bibliotheek heeft gegeven, krijgt drie dagen voor elke vervaldag een herinneringsmail. Ook via mijn.bibliotheek.be kun je zien wanneer je materialen vervallen.
 • OPGELET: ook deze herinneringsmail is alleen maar een hulpmiddel. Het blijft nog altijd jouw verantwoordelijkheid om je geleende materialen op tijd in te leveren. Heb je geen e-mail van ons ontvangen door een technisch defect, een overvolle mailbox of een fout in je e-mailadres, dan kan de bibliotheek de te-laat-gelden die je daardoor hebt opgelopen niet kwijtschelden.

Bibliotheekreglement

Bibliotheekreglement

Privacyverklaring

We gaan binnen ons bibliotheeksysteem met zorg om met je persoonsgegevens. Lees er hier meer over: Privacyverklaring.