Maakbib op komst voor creatievelingen

Van lowtech naar hightech, in een echte 'community'.

Wil je straks leren werken met een 3D-printer, warmtepers of plotter? Dat kan!

Starten met een Makerspace

Maakbib actiebeeld met Bart

Bibliotheken zijn de ideale plaatsen om kinderen en jongeren in contact te brengen met de mogelijkheid van elk mens om iets te creëren, de ‘maakwereld’ als het ware. Van oudsher zijn bibs immers plaatsen waar we kennis verzamelen en delen... Vandaar het nieuwe initiatief van ‘Maakbibs’.

De zuidelijke Westhoek bundelt hiervoor de krachten binnen het samenwerkingsverband Biblio7: de bibliotheken van Poperinge, Ieper, Langemark-Poelkapelle en Zonnebeke slaan de handen in elkaar en gaan elk met een Maakbib aan de slag.

Via dit project willen de bibs minstens 2 jaar lang zoveel mogelijk ruimte geven aan innovatie en creativiteit. De cultuursamenwerking van onze streek krijgt hiervoor extra projectmiddelen zodat de bib volop kan experimenteren met lasercutters, snijplotters, 3D-printers, warmtepers enz.

De lesgevers beginnen met het aanleren van lowtech om geleidelijk aan op te bouwen tot hightech.

Stap voor stap, ‘communitybuilding’, de bouw van een echte makers-gemeenschap,  is hierbij even belangrijk als expertise-ontwikkeling op vlak van nieuwe technologieën.

Concreet gaat de bib Poperinge verscheidene creatieve workshops en maaklabs voor kinderen tot 14 jaar uitwerken.

Gestart wordt op vrijdag 28 februari met de workshop 'Totebag ontwerpen en bedrukken' tijdens de Popsjot-activiteiten van de krokusvakantie. Zie ook www.popsjot.be.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door Vlaams Agentschap Ondernemen, Stemacademie en De Creatieve Stem.

Vlaio
Stemacademie