Jeugdboekenmaand

De jeugdboekenmaand blaast in maart 2021 50 kaarsjes uit en dat vieren we met een aangepast programma. Thema dit jaar is toepasselijk 'Lezen is een feest!'

Vanuit de bibliotheek willen we jullie verder stimuleren om van lezen echt een feest te maken in de school en vanaf 1 maart lanceren we de boekenbingo’s met allerlei opdrachtjes voor in de klas, soms ludiek, soms verdiepend.

De traditionele auteurslezingen zien er dit schooljaar ook iets anders uit. We opteren voor een virtuele versie en kennismaking met drie boeiende jeugdauteurs of illustratoren, die al ervaring hebben met digitale auteurslezingen.  

Boekenbingo

Het traditionele bingospel transformeren we in een groot feest rond lezen en boeken.

We maakten 3 boekenbingo's, ingedeeld per niveau:

  • Kleuter & 1ste leerjaar
  • 2de, 3de en 4de leerjaar
  • 5de & 6de leerjaar

Per bingo maakten we 25 opdrachten over lezen in de brede zin van het woord. De opdrachten variëren tussen leesvaardigheid, attitude, leesvoorkeuren, maar soms ook gewoon kort en ludiek. Het niveau varieert niet enkel tussen de bingo's, maar ook erin. De ene opdracht zal al iets meer voor jouw klas zijn, terwijl de andere opdracht misschien nog iets te moeilijk is.
Vandaar onze oproep dat niet alles opgelost MOET worden. Het zou echter wel leuk zijn, naar het traditionele bingospel om rijen van vijf vervulde opdrachten te maken. Dan is het namelijk BINGO.

Leuke prijzen!

Het bingospel kan gespeeld worden vanaf 1 maart tot het einde van de maand. Hierna kun je de bingo's binnenbrengen in de bibliotheek met een aanduiding van de vervulde opdrachten. Dit kan tot eind april. Begin mei verloten we de hoofdprijs en 20 troostprijzen.

Hou ons zeker op de hoogte met foto's, filmpjes, collages, e.a. ...

 

Jeugdboekenmaand

Boekenbingo Kl + 1L

jeugdboekenmaand bingo

Dit is de boekenbingo voor het kleuter en het eerste leerjaar met alle opdrachtjes en extra uitleg.

Boekenbingo 2L, 3L, 4L

jeugdboekenmaand bingo

Dit is de boekenbingo voor het tweede, derde en vierde leerjaar met alle opdrachtjes en extra uitleg.

Boekenbingo 5L & 6L

jeugdboekenmaand bingo

Dit is de boekenbingo voor het vijfde en zesde leerjaar met alle opdrachtjes en extra uitleg.

Boekenbingo Publiek

jeugdboekenmaand bingo

Dit is de boekenbingo voor het brede publiek met alle opdrachtjes. Doe zeker mee en bezorg ons de ingevulde en aangeduide bingo!

Deel gerust jullie ervaringen!

Auteurslezingen

Traditioneel vraagt de bib drie auteurs of illustratoren om leerlingen te laten kennismaken met de leefwereld van een auteur en hoe een boek of verhaal vorm krijgt. Interactie is hierbij belangrijk. We zijn heel blij dat we in deze speciale tijden toch drie boeiende virtuele kennismakingen kunnen organiseren, weliswaar voor een beperkt aantal klassen, net omdat we volop willen inzetten op die interactie.

Klassen uit de eerste graad kunnen kennismaken met Mattias De Leeuw, de tweede graad met Mathilda Masters en de derde graad met Sassafras De Bruyn.

 

Startshow Jeugdboekenmaand

Op 1 maart om 13u30 vindt de grote startshow van de Jeugdboekenmaand in het Paleis in Antwerpen. Die kun je live volgen!

volg hier

Educatieve handleiding

Iedereen leest heeft een heel inspirerende handleiding gemaakt om aan de slag te gaan met boeken en lezen in de klas.

educatieve handleiding
Handleiding

Opdrachten via youtube

Via ons Youtube-kanaal krijg je extra opdrachten en tips.

 

filmpjes