Met de verzamelnaam 'Perspectieven' stelt de bib in samenwerking met vaste en gelegenheidspartners graag onze lezingen voor het najaar 2022 voor: inspelend op de actualiteit en maatschappijkritisch, voor elk wat wils.

Logo lezingen voorjaar 2022

 

Geef rust aan je brein
Activeer je Nervus Vagus

Woensdag 19 oktober 2022 van 19.30 u. tot 21.30 u.

Met spreker Luc Swinnen

Heb je soms hevige angsten? Twijfel je aan jezelf? Kamp je met trauma? Ben je snel overprikkeld? Wil je meer controle over je ademhaling, je spijsvertering of je hartslag? Wil je je immuniteit versterken? Of ben je op zoek naar een frisse kijk op veerkracht? Lange tijd zochten we het antwoord op al die stress- en angstklachten in onze hersenen. Recent onderzoek toont aan dat we verder moeten kijken dan dat. Cruciaal is de nervus vagus, die door je hele lijf loopt en in contact staat met al je organen. Geen wonder dat je stress en angst in je hele lijf kunt voelen. Het goede nieuws is: je kunt via diezelfde nervus vagus ook positieve boodschappen aan je lijf geven. Verbinding maken met anderen is daarvoor cruciaal. Dit is een lezing over het zenuwstelsel, over angst en trauma, over flexibiliteit en veerkracht en over het belang van goede menselijke relaties. Je maakt kennis met de nervus vagus en de polyvagaaltheorie. Stressexpert Luc Swinnen reikt je concrete handvatten aan die de nervus vagus positief stimuleren. Zo kun je stap voor stap je veerkracht versterken, je angst verminderen en stressgerelateerde klachten een halt toeroepen.


i.s.m. Avansa Oostende-Westhoek

Toegang: 8 euro, UiTPAS-kansentarief: 1,6 euro.

Vooraf inschrijven tot en met 12/10/2022 op www.avansa-ow.be of 059/50.39.52.

 

 

Biodiversiteit in de Westhoek: met hoogtes en laagtes

Woensdag 9 november 2022 om 19.30 u.

Gratis toegang

Met sprekers Olivier Dochy en Matti Pisman

 

De Westhoek is een streek met veel types landschappen, van bergen tot polders, en dus ook met veel verschillende soorten dieren en planten. Welke zijn de meest typische voor de streek? Welke doen het goed en welke doen het minder goed? Wat gebeurt er om hieraan te verhelpen? Wat kun je zelf doen? Waar vallen eventuele subsidies te rapen?

Olivier Dochy is natuurmedewerker bij de provincie West-Vlaanderen en zal de toestand van de natuur in de Westhoek schetsen. Matti Pisman is biodiversiteitsmedewerker bij het Regionaal Landschap Westhoek en zal uitleggen waarmee het Regionaal Landschap jou kan helpen om iets voor de natuur te doen. Dit kan gaan van maatregelen in de tuin, bij scholen, parken, bossen of (landbouw)bedrijven.

 

i.s.m. Avansa Oostende-Westhoek

Vooraf inschrijven tot en met 2 november 2022 op www.avansa-ow.be of 059/50.39.52.