Digitale literatuur

Er zijn heel wat digitale mogelijkheden om boeken te lezen of te beluisteren.  

 

E-boeken en luisterboeken

E-boeken

E-boeken zijn boeken die je kunt lezen via een e-reader, soms ook via de smartphone of computer. 

Meest bekend zijn de boeken, die je leest via de e-reader. Hier bestaan verschillende merken en platformen voor. Let op dat wanneer je een e-reader wenst aan te schaffen, je goed controleert of de e-reader ook het boekenplatform ondersteunt. Bekende voorbeelden: kobo, Tolino, Kindle, Pocketbook, ... Sommige hiervan zijn gekoppeld aan een webshop, zoals Kindle aan Amazon. 

E-boeken en luisterboeken kun je ook lezen of beluisteren via de smartphone of tablet. Hiervoor kun je verschillende apps downloaden. Aanvullend op een aantal bekende, betalende platformen, sommen we hieronder enkele interessante andere opties:  

 • Via het cloudLibrary-platform kan je gratis e-boeken ontlenen. Meld je aan met je Mijn Bibliotheek-profiel op het om het aanbod te ontdekken en meteen je eerste e-boeken te lenen. 
 • E-boeken en luisterboeken via Onlinebibliotheek.nl, met de app 'Thuisbieb', waar een aantal gratis titels te lezen zijn. 
 • Luisterboeken op smartphone via Storytel.com (betalend)
 • Luisterboeken over steden via Deburen.be
 • In de Google Play Store vind je diverse gratis boeken die je kunt lezen met de Google Play Boeken-app voor Android en iPad/iPhone, naast betalende boeken. 
  ...
 • Gratis e-boeken: via deze link

Luisterboeken

Is zelf lezen niet mogelijk of vind je het gewoon leuker om te luisteren, dan kun je gebruik maken van luisterboeken. De meeste bovenstaande platformen bieden luistermogelijkheden aan, maar zijn uiteraard wel betalend. Zie ook www.luisterpuntbibliotheek.be en www.luisterboeken.nl.   

Een leesbeperking? Anderslezen app

Is het niet mogelijk om een boek te lezen, omdat je slechtziend bent, last hebt van dyslexie of een andere beperking? Dan laten we je graag kennismaken met luisterpuntbibliotheek en de anderslezen app. Meer info via www.luisterpuntbibliotheek.be en http://www.anderslezen.be/app.action

 

 

  Podcasts

  Wat?

  Kort gezegd gaat het om internetradio: een opgenomen geluidsfragment of radioprogramma dat je op een zelfgekozen moment kan (her)beluisteren via je smartphone, pc of mp3-speler.

  Waar vind ik nu die podcasts?

  Podcasts worden meestal ook via de website van de makers gedeeld, maar je hebt ook platformen, waarop ze verzameld worden. Voorbeeld van deze apps zijn: Castbox, Stitcher, Apple Podcast, Soundcloud, Spotify ... Op deze platformen kun je je abonneren op bepaalde podcasters.

  Download een app en snuister maar in het rond. Vind je iets interessant, dan kun je meestal de maker 'volgen' of je abonneren op het kanaal.

  Waarover gaan ze?

  Je hebt podcasts over verschillende thema's: persoongebonden, maatschappelijk, kunst, geschiedenis, ... Natuurlijk heb je ook de podcasts over boeken.

  Over boeken

  Enkele interessante podcasts over boeken:

  Uit eigen streek?

  • PodDicht, (Podcasts uit de opleiding 'podcast maken' aan de Poperingse Kunstacademie)
  • KW Klaps (eigenzinnige verhalen van De Krant van West-Vlaanderen)

   

  Ken je zelf interessante podcasts? Aarzel zeker niet en laat het ons weten.

   

  Wil je zelf aan de slag? De kunstacademie biedt een opleiding aan.