Boek
Nederlands

Dinosaurus ABC

Simon Mugford (auteur)

Dinosaurus ABC

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Uitgave met hardkartonnen bladzijden waarin op alfabetische volgorde 26 dinosaurussen worden besproken. Met gekleurde afbeeldingen van nagemaakte dinosaurussen. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Dinosaurussen
Titel
Dinosaurus ABC
Auteur
Simon Mugford
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Dinosaur ABC
Uitgever
Houten: Van Goor, 2006
[30] p. : ill.
ISBN
90-00-03713-1

Besprekingen

Het lijkt een vreemde combinatie: een stevig kartonboekje, een vorm bestemd voor peuters en jonge kleuters, en een abecedarium van overwegend onbekende dinosauriërs. Kinderen zijn tegenwoordig al vroeg weg met specialistische benamingen, maar dit lijkt van het goede te veel. Voor oudere kleuters zal dit vooral een hebbeding zijn, voor kinderen in het basisonderwijs, die pas echt opgaan in de verloren wereld van de dino's, biedt dit boekje te weinig informatie.

De opzet noopt natuurlijk tot verregaand obscurantisme. Je kunt niet voor elke letter van het alfabet een algemeen bekende dinosaurus vinden. Elf dino's lijken me min of meer bekend (diplodocus, macroplata, velociraptor etc.), maar van de baryonyx, ouranosaurus of riojasaurus had ik nog nooit gehoord. Van vele soorten bestaan er gelijkaardige, meer bekende soorten (de kentrosaurus en yingshanosaurus bv. lijken op de meer bekende stegosaurus), maar die pasten dan weer niet bij de letter (hoewel het huidige s-beest, de sten…Lees verder
In deze oblong uitgave met hardkartonnen bladzijden (twee afgeronde hoeken) worden in alfabetische volgorde 26 dinosaurussen besproken. Bij gekleurde afbeeldingen van nagemaakte dinosaurussen wordt beschreven wat ze eten en hoe groot ze zijn. Ook kom je van alles te weten over stekels, klauwen en vlijmscherpe tanden. Op iedere bladzijde wordt de hoogte van de besproken dinosaurus aan de hand van een tekening vergeleken met de hoogte van een mens. Mede omdat de dieren zelf vertellen hoe ze leven en wat ze eten, is dit boekje geschikt voor lezers vanaf ca. 8 jaar. Ook de zinsbouw en het woordgebruik zijn goed afgestemd op de leeftijdsgroep van 8 tot 10 jaar. Alleen de uitvoering (op hardkartonnen bladzijden) zal voor hen kinderachtig overkomen. Tekst en tekeningen op voor- en achterplat.

Dinosaurus ABC

Van allosaurus tot zephyrosaurus; in het ‘Dinosaurus ABC’ vind je voor elke letter van het alfabet een dinosaurussoort. Bij de vaak exotisch klinkende namen wordt telkens de juiste uitspraak vermeld, wat geen overbodige luxe is. Voor elke soort wordt ook aangegeven welke lengte of hoogte het dier kon bereiken en wat dat verhoudingsgewijs betekent ten opzichte van de menselijke gestalte. Verder wordt er vooral spectaculaire informatie gegeven over eetgewoonten en verdedigings- en/of aanvalsmethoden. De lay-out kreeg bijzondere aandacht. Dit dinosaurusboek is gemaakt om op te vallen. Het meest in het oog springend is het gebruikte kleurenpalet. De kleuren spatten van elke pagina en zorgen voor een vrolijk geheel. De doelgroep van dit boek, kinderen die gek zijn op dinosaurussen (zie omslag), zal zich zeker aangesproken voelen door deze uitgave. Goed om weten ook is de volgende colofon-informatie: bij het produceren van dit boek zijn geen dinosaurussen gewond geraakt.


Dinosaurus ABC

In dit kleurrijke boek ontmoet je 26 dinosaurussen, één voor elke letter van het alfabet. Er zijn meer en minder bekende soorten alfabetisch gerangschikt tussen de Allosaurus en de Zephyrosaurus. Elke dinosaurus wordt op een aparte bladzijde voorgesteld, met duidelijke vermelding van de naam, evenals een beknopte, klare uitleg waarin enkele specifieke eigenschappen aan bod komen. De informatie wordt als het ware door het voorgestelde dier zelf verstrekt en de afbeeldingen zijn foto’s van nagemaakte dinosaurussen die er werkelijk levensecht uitzien. Zo maken kinderen op een speelse manier kennis met verschillende dinosaurussen, wat ze eten, hoe hun naam wordt uitgesproken, hoe ze overleven, hoe groot ze zijn en nog veel meer. Leuk is een kleine grafische voorstelling die de verhouding van het dier ten opzichte van de mens weergeeft, zodat je je een idee kunt vormen van de grootte. Deze hardkartonnen uitgave in oblong-formaat is een aanrader voor kinderen die van dinosaurussen houden…Lees verder