Boek
Nederlands
Titel
Veranderingen
Auteur
Mo Yan
Vertaler
Daan Bronkhorst
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Chinees
Oorspr. titel
Bian
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2012
115 p.
ISBN
9789044527841 (hardback)

Besprekingen

Kort autobiografisch relaas van de Nobelprijswinnaar van 2012. In een losse, schijnbaar improviserende vorm beschrijft Mo Yan zijn lange weg van plattelandsjongen tot schrijver, beginnend in 1969 en voorlopig eindigend in 2009. Die weg verliep via het leger, destijds de enige ontsnapping uit een armoedig en uitzichtloos bestaan voor deze wat atypische, leesgrage boerenzoon. Mo Yan vertelt over de Kunstopleiding van het leger en over zijn eerste succes met de roman 'Het rode korenveld' in 1986, inclusief de verfilming ervan door Zhang Yimou, met actrice Gong Li. Maar meer nog laat hij de ‘veranderingen’ uit de titel zien aan de hand van zijn oude dorpsgenoten en jeugdvrienden, die hij al die jaren blijft bezoeken. Als de verteller die hij is, stelt hij hun verhalen centraal, net zoals hij die in gefictionaliseerde vorm ook altijd in zijn romans terecht laat komen. In al zijn pretentieloosheid is dit een bijzonder document, om het tijdsbeeld, maar ook omdat er maar weinig autobiografisc…Lees verder

Over Mo Yan

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Johannes Kolfhaus, Gymn. Marienthal

Mo Yan (geboren op 17 februari 1955) is een Chinees schrijver die in het westen vooral bekendheid verwierf door de roman die de basis vormde voor de gelijknamige film Het rode korenveld (Chinees: 红高粱, Hóng gāoliang). Zijn werk is vertaald in meer dan een dozijn talen, waaronder het Nederlands. Hij kreeg in 2012 de Nobelprijs voor Literatuur. Time magazine noemde hem een van de ‘’beroemdste, omstreden en meest geïmiteerde Chinese schrijvers.”

Biografie

Mo Yan werd geboren in een landbouwersgezin in het Gaomi-district in de provincie Shandong van China. Zijn ouders waren boer. Toen Mo 11 jaar oud was begon de Culturele Revolutie. Hij ging van school af om zijn ouders te helpen op de boerderij. Vanaf zijn 18e werkte hij in een katoenfabriek. Het was de tijd van Mao en Mo Yan las met name boeken, in de sociaal-realistische stijl, die vooral gingen over de klassenstrijd.

Na de Culturele Revolutie in 1976 nam Mo …Lees verder op Wikipedia