Boek
Nederlands

Abc zoekboek

Milja Praagman (auteur), Leopold Van de Ven (illustrator)
Vader Flamingo neemt zijn kind mee door de stad. Samen ontdekken ze overal letters. Kun jij de dieren die met een bepaalde letter beginnen, ook vinden in de illustraties? ABC-prentenboek met kunstzinnnige kleurenillustraties. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Letters
Extra onderwerp
prentenboeken
Titel
Abc zoekboek / tekst Milja Praagman ; illustraties Milja Praagman en Leopold van de Ven
Auteur
Milja Praagman
Illustrator
Leopold Van de Ven
Taal
Nederlands
Uitgever
Eke: De Eenhoorn, 2022 | Andere uitgaven
[60] p. : ill.
ISBN
9789462916005 (hardback)

Besprekingen

Het motto van het boek (‘Papa, wanneer leer je mij het alfabet? Morgen! Dan neem ik je mee naar ABC.’) geeft precies aan waar dit boek over gaat. Flamingo vader en kind nemen de jonge lezer aan de hand door het alfabet. Er is geen verhaal in tekst, maar op elke spread staat een afbeelding en op de tegenoverliggende pagina, in allerlei lettertypes en soms met de hand geschilderd, enkele woorden die met de letter beginnen. De letter is ook in de illustraties te vinden, zoals op een graffitimuur of reclamezuil, waardoor letters ook een duidelijke functie krijgen. De woorden zijn niet alledaags voor een ABC-boek, zoals fluisteren, iedereen of jeuk. Dit vraagt extra aandacht van de volwassene met wie het boek bekeken wordt. Milja Praagman heeft haar illustraties gemaakt op de foto’s van straatbeelden van New York (van Leopold van de Ven), waardoor kunstzinnige afbeeldingen ontstaan, waarop de dieren er door de heldere kleuren goed uitspringen. Het zijn ook echte zoekplaten, want de jonge l…Lees verder

Over Milja Praagman

Milja Praagman (Amsterdam, 3 april 1971) is een Nederlandse illustrator en schrijver van prentenboeken. In 2017 won ze een Zilveren Penseel voor haar prentenboek Omdat ik je zo graag zie. Ze is ook de maker van het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2018, met als thema 'Vriendschap'.

Praagman studeerde af als grafisch ontwerper aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost te Breda. Met een startstipendium ging ze aan de slag als zelfstandig ontwerper en illustrator. Ze werkte in het begin veel voor kranten en tijdschriften zoals Okki, Bobo, Hello you en ze maakte animaties voor Sesamstraat. Nadien begon ze prentenboeken te illustreren. In 2005 debuteerde ze met Meneer Po.

Prijzen

  • 2011 - Leespluim voor Nog 100 nachtjes slapen
  • 2013 - Prentenboek van het jaar - Nog 100 nachtjes slapen
  • 2016 - Prentenboek Top Tien - Vergeet mij nietje
  • 2017 - Zilveren Pensee…Lees verder op Wikipedia