Boek
Nederlands

Langer thuis met dementie : de (on)mogelijkheden in beeld

Jan Steyaert (auteur), Stefanie Meeuws (auteur)
+1
Langer thuis met dementie : de (on)mogelijkheden in beeld
×
Langer thuis met dementie : de (on)mogelijkheden in beeld Langer thuis met dementie : de (on)mogelijkheden in beeld

Langer thuis met dementie : de (on)mogelijkheden in beeld

In Vlaanderen hebben ongeveer 116.000 mensen dementie. Daarvan woont naar schatting 70% thuis. Daar zo lang mogelijk blijven is de wens van velen. Het Vlaamse beleid zet daar ook op in. Maar zelfstandig thuiswonen is voor personen met dementie niet altijd vanzelfsprekend. In dit boek staan de verschillende manieren centraal waarop we hen kunnen ondersteunen, zoals psycho-educatie, een goed samensp
Onderwerp
Dementie
Extra onderwerp
Informatieve werken
Titel
Langer thuis met dementie : de (on)mogelijkheden in beeld
Auteur
Jan Steyaert Stefanie Meeuws
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Berchem: EPO, 2015
167 p. : ill.
ISBN
9789462670464 (paperback)

Besprekingen

Dementie kent geen medicijn en geen preventie. Over het handhaven van de kwaliteit van leven schrijven deze auteurs, beiden werkzaam bij het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen (België) in twaalf hoofdstukken, die ook ieder afzonderlijk gelezen kunnen worden. Zij geven beschikbare informatie om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen voor de demente medemens. Er is een variatie in onderwerpen, onder andere maatschappelijke beeldvorming en psycho-educatie, maar ook woningaanpassingen en hulpmiddelen. Het voorwoord is geschreven door de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. In de epiloog wordt de grens tussen thuis kunnen functioneren en wonen in zorgcentra besproken. Dit boek verschijnt op eenvoudig papier, in zwart-wit, zonder illustraties; het besluit met een zeer uitgebreide literatuuropgave. Hulpverleners, of hulpverleners in opleiding die te maken hebben met het verschijnsel dementie, kunnen zeker bruikbare informatie opdoen in dit boek.

Over Jan Steyaert

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Steyaert jan

Jan Steyaert (Ukkel, 21 april 1964) is moleculair bioloog en als gewoon hoogleraar verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), waar hij als wetenschappelijk directeur van het VIB-VUB-centrum voor Structurele Biologie samen met Han Remaut aan een onderzoeksteam van een honderdtal vorsers leiding geeft. Hij is ook medeoprichter van de biotechbedrijven Ablynx (nu Sanofi) en Agrosavfe (nu Biotalys) en oprichter en nu senior advisor van Confo Therapeutics.

Steyaert is ook medestichter en voorzitter van Groen Beersel en sinds 2019 opnieuw gemeenteraadslid in Beersel. In zijn vrije tijd is hij actief bij Natuurpunt Beersel.

Loopbaan

Steyaert liep school in het Sint-Victor Instituut in Alsemberg en studeerde in 1983 af als ingenieur in de scheikunde en de landbouwindustrieën aan de VUB. Eind 1983 werd hij onderzoeksassistent van het NFWO en deed doctoraatsonderzoek in de lab…Lees verder op Wikipedia