Boek
Nederlands

Duivelskunstenaar

Jan Mulder (auteur)
+1
Duivelskunstenaar
×
Duivelskunstenaar Duivelskunstenaar

Duivelskunstenaar

Jan Mulder, in zijn hart Brusselaar en kenner van het Belgische voetbal, gaat in Duivelskunstenaar op zoek naar de ziel en zaligheid van de roemruchte Rode Duivels die in de zomer van 2016 Europees kampioen zullen worden. In gefingeerde gesprekken met spelers als De Bruyne en Hazard en vooral in Het Grote Marc Wilmots Interview komt alles aan bod: de paus, Monsieur Hulot, de loting in Parijs, de
Onderwerp
Voetbal
Titel
Duivelskunstenaar / tekst en illustraties Jan Mulder
Auteur
Jan Mulder 1945-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Thomas Rap, 2016
219 p.
ISBN
9789400407121 (paperback)

Besprekingen

De Audi van de analyticus

Heeft Jan Mulder na al die jaren nog iets nieuws te zeggen over de Rode Duivels? Jazeker. Duivelskunstenaar is een hoogst vermakelijk boekje. De gouden kunstgreep zit 'm in die titel, die tevens een intentieverklaring is. Mulder gaat in deze lange, briljante sportcolumn inderdaad tekeer als een duivelskunstenaar.

Natuurlijk passeren ook de bekende Muldermeningen weer de revue (over de ideale strafschop, de buitensporige lonen, de zin en onzin van trainers), maar het welbespraakte Anderlecht-icoon maakt er zich niet makkelijk vanaf. Vrolijk schaterend geeft hij nog eens een extra draai aan de hyperbolenmolen, combineert hij eigen opinies met flarden echte, én gefingeerde interviews, en sleurt hij collega-voetbalprominenten als Filip Joos en bondsvoorzitter François De Keersmaecker mee in de poppenkast.

Onderweg ironiseert de schrijver voortdurend de rol van de homo analyticus in het voetbalcircus. De ex-spits is net als de Louis van Gaals en José Mourinho's, over wie hij het zijne denkt, een goedbetaalde entertainer langs de zijlijn geworden. Maar hij onderscheidt zich nog steeds met zijn talent voor taal, reflectie en relativering.

Het resultaat is het 'breed meanderend, positief boek over de Rode Duivels' dat Mulder voor ogen had,…Lees verder

Over Jan Mulder

CC BY 3.0 - Foto van/door DWDD

Johan (Jan) Mulder (Bellingwolde, 4 mei 1945) is een Nederlandse voormalig profvoetballer, columnist, schrijver, acteur en televisiepersoonlijkheid.

Voetbalcarrière

WVV

Jan Mulder groeide op in Bellingwolde, een dorp in de provincie Groningen, als de zoon van een schoenmaker. Hij volgde de HBS, maar maakte zijn studies niet af. Op jonge leeftijd sloot hij zich aan bij de Winschoter voetbalvereniging WVV 1896 en voetbalde hij voor verscheidene vertegenwoordigende elftallen. Zo won hij in juni 1963 met het Groninger voetbalelftal een internationaal jeugdtoernooi in Veendam. Daar werd hij door de voorzitter van het Belgische Racing Tienen, dat ook aan het toernooi had deelgenomen, ontdekt. Maar ondanks een verblijf van enkele dagen in België besloot Mulder om niet bij de Belgische derdeklasser aan de slag te gaan.

Bij WVV vormde hij in het eerste elft…Lees verder op Wikipedia