Boek
Nederlands

Mijn Olympische droom

Jacques Rogge (auteur)

Mijn Olympische droom

Autobiografie van de Belgische voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), over zijn leven en carrière.
Titel
Mijn Olympische droom
Auteur
Jacques Rogge
Taal
Nederlands
Uitgever
Brugge: Borgerhoff & Lamberigts, 2008
192 p., [16] p. pl.
ISBN
9789089310132

Besprekingen

In 2001 nam Jacques Rogge de fakkel over als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Uit de lijst van zijn illustere voorgangers blijkt dat het IOC de leiders krijgt waaraan het behoefte heeft, en met Rogge, een intelligent en integer man, werd deze tendens verder gezet. Als wetenschapper (Rogge was lang chirurg) wist hij zich in een mum van tijd vertrouwd te maken met complexe dossiers. Als gewezen sportman voelt hij zich bovendien als weinig anderen bij de sport betrokken. Zijn diplomatieke gaven, doorzicht en visie maken hem ten slotte tot een voorzitter uit één stuk.

In deze autobiografie komt de lezer uiteraard veel aan de weet over de opbouw en werking van de Olympische Spelen (inclusief een blik achter de schermen van Rogges verkiezing in 2001 in Moskou). Verder blijkt uit dit vlot relaas, dat boordevol anekdotes en weetjes uit de interne keuken zit, nog maar eens dat niet alles even rimpelloos verloopt met de grootscheepse organisatie, de federaties, d…Lees verder
In deze autobiografie vertelt Jacques Rogge, de Belgische voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), over zijn leven en carrière. De lezer komt uiteraard veel te weten over de organisatie van de Olympische spelen sinds Rogges start als voorzitter in 2001. Aan bod komen o.m. de spanningen bij de voorbereidingen van de Spelen van Athene en Turijn, het moeizame beslissingsproces voor de Spelen in Peking, en de concurrentie tussen Londen en Parijs met betrekking tot de Spelen in 2012. Dat Rogge zijn enthousiasme ondanks die problemen niet heeft verloren, blijkt o.m. uit de krachtdadigheid waarmee hij de strijd wil aanbinden tegen doping, lobbyen en andere oneerlijke praktijken. Verder komt ook Rogges persoonlijke leven aan bod, gaande van zijn sportieve jeugdjaren en zijn loopbaan als chirurg, tot zijn ambities voor de toekomst. Uit dat alles treedt Rogge naar voren als een humanist die leuzen als ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ en ‘deelnemen is belangrijker dan w…Lees verder

Over Jacques Rogge

CC BY 3.0 - Foto van/door Ralf Roletschek

Jacques Jean Marie, graaf Rogge (Gent, 2 mei 1942 – Deinze, 29 augustus 2021) was van 16 juli 2001 tot 10 september 2013 voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Hij was eenmaal wereldkampioen zeilen in de Finnklasse en nam in die categorie voor België deel aan de Olympische Zomerspelen van 1968, 1972 en 1976. In 1993 werd hij door de Belgische koning Boudewijn in de adelstand verheven. In maart 2003 werd hem de adellijke titel van graaf verleend.

Levensloop

Jeugd

Hij volbracht zijn middelbare studies aan het Sint-Barbaracollege, waarna hij geneeskunde studeerde aan de Universiteit Gent en de diploma's verwierf van doctor in de geneeskunde en licentiaat in de sportgeneeskunde. Hij werd orthopedisch chirurg en doceerde sportgeneeskunde aan de Universiteit Gent en de VUB.

Sportman

Rogge was deelnemer aan het zeilen in de Finnklasse bij de Ol…Lees verder op Wikipedia