Boek
Nederlands

De Olympische Spelen in de Oudheid

Jacques Martin (auteur), Cedric Hervan (illustrator), Yves Plateau (illustrator)
+1
De Olympische Spelen in de Oudheid
×
De Olympische Spelen in de Oudheid De Olympische Spelen in de Oudheid
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Aan de hand van foto's en tekeningen in kleur wordt verteld over de Olympische Spelen in de Klassieke Oudheid. Vanaf ca. 14 jaar.
Onderwerp
Olympische Spelen
Titel
De Olympische Spelen in de Oudheid
Auteur
Jacques Martin
Illustrator
Cedric Hervan Yves Plateau
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les Jeux Olympiques
Uitgever
[Brussel]: Casterman, 2004
56 p. : ill.
ISBN
90-303-3094-5

Besprekingen

Uitgeverij Casterman had geen beter moment kunnen kiezen om Alex tijdens zijn reizen halt te laten houden in Olympia. Nu de moderne Olympische Spelen terugkeren naar de bakermat, zal de interesse voor de geschiedenis van deze vierjaarlijkse sportmanifestatie toenemen.

In een inleiding situeert Jacques Martin het vermoedelijke ontstaan van de spelen. Alain Hammerstein gidst de lezer via historisch gefundeerde teksten doorheen het Olympisch dorp. Veel aandacht gaat uit naar de gebouwen en de ruimten waar de atleten trainden en de competities beslechtten.

De teksten zijn soms wat saai, al doet Hammerstein zijn best om anekdotes in zijn verhaal op te nemen, maar ze krijgen een aanschouwelijke invulling met de tekeningen van Hervan en Plateau. Ondanks de verwoestingen door oorlogen en natuurgeweld waarbij heel wat historische bronnen zijn verloren gegaan, slagen de twee tekenaars erin Olympia tot leven te brengen. Panoramische tekeningen, doorsneden van gebouwen, de wedstrijd…Lees verder
In de stripserie Alex zijn vele delen verschenen, waarbij steeds opvalt hoe goed gedocumenteerd Alexs schepper Jacques Martin te werk gaat. Hier gaat het niet om een nieuw deel van de serie Alex, maar het vijfde deel in de begeleidende reeks: 'De reizen van Alex'. Zoals de andere delen bestaat ook dit deel uit drie onderdelen: reconstructietekeningen, foto's en begeleidende tekst. Dit deel staat echter enigszins op zich zelf, aansluitend bij de actualiteit van de Olympische Spelen in Athene. Een uitgebreid overzicht wordt gegeven van de antieke Olympische Spelen in hun historische ontwikkeling. Niet alleen de gebouwen van Olympia worden besproken, maar ook de verschillende onderdelen van de spelen zelf. Dankzij de vele reconstructietekeningen krijgt men niet alleen een indruk van de pracht van het oude Olympia, maar ook van de verschillende vormen van sport. Omdat men in het oude Griekenland naakt sport beoefende, is er veel mannelijk naakt in dit album te zien. Dit deel is niet allee…Lees verder

Over Jacques Martin

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door EmDee


Jacques Martin (Straatsburg, 25 september 1921 - Pully, 21 januari 2010) was een Franse striptekenaar. Samen met Hergé en Edgar P. Jacobs wordt hij tot de drie groten van de zogenaamde "Brusselse school" gerekend.

Biografie

Martin kwam uit een familie van vliegtuigbouwkundigen en was afgestudeerd als ingenieur. In zijn jeugd had Martin drie passies: klassieke kunst, stripverhalen en geschiedenis. Hij schreef zich in voor een opleiding aan de school "Kunst en beroep", waar hij een puur technische opleiding kreeg, maar het artistieke nam toch de bovenhand. In 1942 creëerde hij onder het pseudoniem Jam Les Aventures du Jeune Toddy. Hij kreeg interesse in de Grieks-Romeinse oudheid door het lezen van de historische roman Salammbó van Gustave Flaubert.

Na de Tweede Wereldoorlog ging hij naar België en bezocht hij alle uitgevers. Hij ging samenwerken met de graficus Leblicq. Hieruit ontstond het pseudonie…Lees verder op Wikipedia