Boek
Nederlands

Voetbal is voor iedereen

Fred Diks (auteur), Ivan & Ilia (illustrator)
+1
Voetbal is voor iedereen
×
Voetbal is voor iedereen Voetbal is voor iedereen
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Wie wordt Jeugdsporter van het jaar? Koen en Aukje hopen dat zij het worden. Ondertussen maakt Aukje zich zorgen over haar buurjongen Omar, een Syrische vluchteling. Zijn ouders hebben geen geld om lid te worden van de voetbalclub. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Voetbal
Leesniveau
AVI E5, AVI 7
Titel
Voetbal is voor iedereen
Auteur
Fred Diks
Illustrator
Ivan & Ilia
Taal
Nederlands
Uitgever
Alkmaar: Kluitman, © 2020
60 p. : ill.
ISBN
9789020648683 (hardback)

Besprekingen

In het dertiende deel uit de reeks 'Koen Kampioen' vindt de verkiezing van de Jeugdsporter van het jaar plaats. Koen wil graag winnen, omdat hij zo’n goede voetballer is, maar Aukje is sportief en helpt Omar, een vluchteling uit Syrië. Ook organiseert ze een hockey- en voetbalwedstrijd tussen het team van FC Top Sticks. Een eenvoudig verhaal, zowel qua inhoud als taalgebruik, dat los van de andere delen is te lezen. Veel dialogen, het gebruik van de tegenwoordige tijd en de korte zinnen maken dat de tekst vlot te lezen is. Over de hoofdpersonen is niet veel bekend, waardoor het een oppervlakkig voetbalverhaal blijft. De tekst staat in een duidelijke schreefloze letter, de bladspiegel oogt ruim. De zwart-witillustraties, ingekleurd met grijstinten, geven een beeld van het verhaal, maar voegen niet veel toe. AVI- E5. Voor voetballiefhebbers vanaf ca. 8 jaar.

Over Fred Diks

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Fred Diks (Gaanderen, 1 juli 1955) is een Nederlands kinderboekenschrijver, sportverslaggever en leraar.

Carrière

Voor uitgeverij Kluitman uit Alkmaar schrijft Diks verschillende boekenreeksen, veelal met een voetbalthema, zoals Koen Kampioen en de non-fictieboeken Voetbalsterren van pupil tot prof. Zijn eerste kinderboek verscheen in 2003.

In 2005 werd Diks gevraagd een nieuw deel in de boekenreeks De Kameleon te schrijven voor kinderen vanaf 7 jaar. In de jaren hierna schreef hij nog enkele van deze 'Junior'-delen. Deze Juniordelen werden geïllustreerd door Harmen van Straaten. Tevens schreef hij het 64e deel van de 'reguliere' Kameleon-boekenreeks, De Kameleon scoort!, dat uitkwam in 2006 en in 2008 een vervolg kreeg toen Zet 'm op, Kameleon! van zijn hand verscheen.

Koen Kampioen: de serie

<…Lees verder op Wikipedia

Suggesties