Boek
Nederlands

Onze verslaggever in de leegte : ongedateerde dagboeken

Dimitri Verhulst (auteur)
+1
Onze verslaggever in de leegte : ongedateerde dagboeken
×
Onze verslaggever in de leegte : ongedateerde dagboeken Onze verslaggever in de leegte : ongedateerde dagboeken

Onze verslaggever in de leegte : ongedateerde dagboeken

Titel
Onze verslaggever in de leegte : ongedateerde dagboeken
Auteur
Dimitri Verhulst 1972-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2020
165 p.
ISBN
9789083045917 (paperback)

Besprekingen

Met de daver op het zelfdestructieve lijf

Worstelend met een intussen veelbesproken verkrachtingsaantijging verloor hij zich in een roes van zelfdestructiviteit. In Onze verslaggever uit de leegte biedt Dimitri Verhulst ons een grauwige blik in zijn ongepolijste dagboeken. Waarheen leidt deze trip naar het einde van de nacht?

Dimitri Verhulst is verslavingsgevoelig. Vatbaar voor het witte goedje dat hij geregeld door zijn neus jaagt. Voor sigaretten en sloten rode wijn én voor eindeloos kroegtijgerschap. Ja, zelfs voor de competitiedrift van internetscrabble. En hij is verslaafd aan vrouwen. "Want wie houdt van neuken, die houdt zeer zeker van het neuken met iemand voor de eerste keer."

Nee, dit is geen bij elkaar gescharrelde gossip uit Dag Allemaal. Het staat allemaal klip en klaar te lezen in Verhulsts nieuwste boek Onze verslaggever in de leegte. 'Ongedateerde dagboeken', zo belooft de ondertitel van deze fragmentaire tocht door zijn roerige, recente bestaan. Rode draad blijkt Verhulsts terugkerende drang om zichzelf naar de verdoemenis te helpen. Helemaal mis ging het nadat "een rancuneuze, zieke ex" hem aanklaagde voor verkrachting en er zelfs een uitlevering naar "een intriest buitenland", in casu Zweden, dreigde. "Aantoonbare larie", zo blijkt na de zomer van "het grote zuipen" en …Lees verder

Lijden aan vrouwen en een hernia

Dagboek. Dimitri Verhulst ging door een moeilijke periode. In het dagboek Onze verslaggever in de leegte onthult hij zijn verslaving en de beschuldiging van verkrachting die hem op de afgrond bracht.

Dimitri Verhulst (47) verliet in 2013 zijn vriendin ­Nathalie voor zijn jeugdliefde, die in Zweden woonde. De liefde strandde, de schrijver keerde ­terug naar België en besloot 'geen boekskes' meer te schrijven, een voornemen dat maar kort standhield. Een halfjaar geleden verscheen De pruimenpluk, een novelle die in Zweden speelt. Hij schreef ook dagboekaantekeningen, die hij nu in Onze verslaggever in de leegte publiek maakt. Verhulst vertelt daarin hoe hij afgleed tot een verslaafde aan cocaïne, alcohol, sigaretten, onenightstands en nachtenlange slemppartijen, en hoe een nieuwe liefde, Tutut en haar hond, hem moesten redden.

De dagboekfragmenten en briefflarden waarin Verhulst verslag doet van deze turbulente jaren, passen in een literaire traditie; we hebben er zelfs de befaamde serie Privé-domein aan te danken. In Onze verslaggever in de leegte beschrijft hij niet de vrolijke reisjes die hij voor de Nederlandse televisie maakte, of zijn intocht …Lees verder

Deze bundeling fragmenten wordt aangekondigd als dagboekschetsen. De schrijver gebruikt veel te veel drank en drugs, is een ramp voor zijn omgeving en voelt zich daarbij belabberd. Veel verandering komt er echter niet in zijn gedrag. Hij leeft voluit het cliché van de zuipende schrijver, ondertussen mopperend op mensen die voor andere clichés hebben gekozen (de gezinnen in de IKEA-catalogus bijvoorbeeld). Af en toe is er een moment van inzicht: ‘Hoe saai kan een leven zijn’. De toon in de gedetailleerde beschrijvingen van drank-, drugs- en seksuele escapades is echter stoer, alsof hij zelf nog altijd in de heroïek ervan gelooft. Dat zit ook in het omslag, waarop de schrijver als een soort film noir-held wordt neergezet. Tegelijk is er ook veel zelfhaat en zelfbeklag en trieste scenes over zijn eveneens alcoholische vader. Tegen het einde onthult de schrijver dat hij enige jaren geleden is beschuldigd van verkrachting. Dat zorgde na publicatie voor zoveel ophef, dat Dimitri Verhulst ab…Lees verder

Over Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst (Aalst, 2 oktober 1972) is een Belgische schrijver en dichter.

Bio- en bibliografie

Dimitri Verhulst werd geboren te Aalst en groeide op in Nieuwerkerken. Bekend is dat zijn vader een postbode was met een drankprobleem. Daarnaast beschreef Verhulst het als een moeilijke jeugd. Hijzelf zei het volgende: “Er werd ongelofelijk veel gevochten thuis, de pinten vlogen door de woonkamer, er hing altijd agressie in de lucht (…) wij waren de losers, het crapuul, de messenvechters.”.

De titel Assevrijdag uit 1992 is een eigen uitgave voor enkele vrienden en bekenden. Zijn officiële debuut was de verhalenbundel De kamer hiernaast (1999), die genomineerd werd voor de NRC-prijs. Hij publiceerde verhalen en gedichten in verschillende literaire tijdschriften, waaronder Nieuw Wereldtijdschrift, De Brakke Hond en het tijdschrift Underground, waarvan hij redacteur is.

Lees verder op Wikipedia