Boek
Nederlands

Hebben en zijn : roman

Dimitri Verhulst (auteur)
+1
Hebben en zijn : roman
×
Hebben en zijn : roman Hebben en zijn : roman

Hebben en zijn : roman

Genre:
Een man moet hij na een fataal ongeluk in een kliniek afkicken van het leven voordat hij helemaal dood kan zijn.
Titel
Hebben en zijn : roman
Auteur
Dimitri Verhulst 1972-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2022
172 p.
ISBN
9789025473143 (paperback)

Besprekingen

Afkicken van het leven, op een bedje van aaskevers

Het opvallendste boek uit het nieuwe aanbod Dimitri Verhulst is al langer bedreven in gestileerde zwartgalligheid. In het van dood en verval doordrenkte Hebben en Zijn verzeilen we in een parabel over hoe je afkickt van het bestaan. Of overwint toch de levensdrift?

In de wachtkamer van Thanatos: zo zou je het bizarre universum kunnen noemen waarin de zopas verongelukte Malodot is terechtgekomen. Morsdood had hij moeten zijn na een autocrash tegen een lindeboom op de D315. Een onbezonnen uitwijkmanoeuvre voor een hert terwijl zijn passagier (én geliefde) Laralouise haar teennagels zat te lakken, dat bezegelde zijn lot.

Maar Malodot - in het echte leven een fatsoenlijk reclamemaker - krijgt als het ware nog een bisnummer. Hij komt terecht in een soort ontwenningskliniek van het leven, als een tussenstadium naar de dood. Een plek waar je nog met enkele flodderdraadjes aan het leven vasthangt en met harde hand kwalijke gewoonten moet afleren, samen met een aantal schielijke lotgenoten, via een detoxificatieprogramma. Om daarna voorgoed in het Niets te verdwijnen. "Je mag het als een gunst beschouwen van het Grote Niets dat je er klaar voor wordt gemaakt."

Domweg gelukkig

Wie daar niet in slaagt (of te veel tegenstribbe…Lees verder

Existentialisme light

Dat het leven niet zo heel erg veel zin heeft, wisten we al uit zijn vorige romans, maar volgens Dimitri Verhulsts nieuwste pennenvrucht blijkt ook het hiernamaals niet alles te zijn.

Dimitri Verhulst vertoeft inmiddels al zo lang in Frankrijk dat hij niet alleen een vertrouwd gezicht is geworden in de bar-tabac van zijn dorp, hij is blijkbaar ook de lokale lectuur gaan (her)lezen, en laat die in het land van baretten en baguettes nu net geschreven zijn door niet zo heel vrolijke Fransen als Albert Camus en Jean-Paul Sartre. Met een titel die de ambitie van een heideggeriaans filosofisch traktaat suggereert, geeft de schrijver van De helaasheid der dingen (2006) en Godverdomse dagen op een godverdomse bol (2008) zijn lezers in Hebben en zijn een voorproefje van het hiernamaals. Of toch alvast van de ontwenningskliniek die eraan voorafgaat.

Hoofdfiguur Malodot sterft na een onfortuinlijke aanvaring met een lindeboom, maar alvorens hij definitief vaarwel zegt aan het ondermaanse moet hij in een inrichting een detoxificatieprogramma doorlopen tot hij helemaal van het leven is afgekickt. Dat het leven na de dood niet per se beter is dan het gedeelte dat voor …Lees verder

De nieuwe roman van Dimitri Verhulst. Het verhaal volgt Malodot, die na een fataal ongeluk in een kliniek terechtkomt waar hij moet afkicken van het leven voordat hij volkomen dood kan zijn. Als het hem niet lukt moet hij zijn hele leven van begin tot eind op dezelfde manier ondergaan. Met een bont gezelschap van lotgenoten heeft hij groepstherapieën en hij voert individuele gesprekken met een Counselor die hem ertoe probeert te bewegen die vuile verslaving aan het leven af te zweren. Het boek is in talige stijl en met Verhulsts herkenbare humor geschreven. 'Hebben en zijn' zal een publiek van vooral literaire lezers aanspreken. Dimitri Verhulst (Aalst, 1972) is auteur, scenarioschrijver, toneelschrijver en dramaturg. Hij schreef meerdere boeken. Hij won eerder de Libris Literatuur Prijs.

Over Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst (Aalst, 2 oktober 1972) is een Belgische schrijver en dichter.

Bio- en bibliografie

Dimitri Verhulst werd geboren te Aalst en groeide op in Nieuwerkerken. Bekend is dat zijn vader een postbode was met een drankprobleem. Daarnaast beschreef Verhulst het als een moeilijke jeugd. Hijzelf zei het volgende: “Er werd ongelofelijk veel gevochten thuis, de pinten vlogen door de woonkamer, er hing altijd agressie in de lucht (…) wij waren de losers, het crapuul, de messenvechters.”.

De titel Assevrijdag uit 1992 is een eigen uitgave voor enkele vrienden en bekenden. Zijn officiële debuut was de verhalenbundel De kamer hiernaast (1999), die genomineerd werd voor de NRC-prijs. Hij publiceerde verhalen en gedichten in verschillende literaire tijdschriften, waaronder Nieuw Wereldtijdschrift, De Brakke Hond en het tijdschrift Underground, waarvan hij redacteur is.

Lees verder op Wikipedia