Ultra : de marathon voorbij

Bram Bakker (auteur)
+1
Ultra : de marathon voorbij
×
Ultra : de marathon voorbij Ultra : de marathon voorbij

Ultra : de marathon voorbij

Ervaringen en gedachten van de auteur over de psychische en lichamelijke voordelen van lopen en over afstanden die langer zijn dan de marathon.
Onderwerp
Ultralopen
Extra onderwerp
lopen
Titel
Ultra : de marathon voorbij
Auteur
Bram Bakker
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, 2019
148 p.
ISBN
9789029528764 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Bram Bakker (1963) is psychiater, auteur en duurloper van bescheiden niveau. In dit boekje mijmert hij over de psychische en lichamelijke voordelen van lopen en over afstanden die langer zijn dan de marathon: 56, 89 km of meer. Hij is een goede verteller, maar het duurt tot p. 80 (van de 148) voordat hij praktisch bruikbare dingen zegt: een ultraloop van 89 km kan een mens tijdelijk herleiden tot een wrak. En dan spreken we nog niet over afstanden van 246 of 285 km. Hij heeft vele boeken gelezen over sportvoeding en looptraining en bespreekt die ook in het kort. Hij benadrukt terecht het belang van voldoende nachtrust. Hij beweert dat lopen geen blessuregevoelige sport is (p. 133), maar iedere kenner zal hem daarin tegenspreken. Hij denkt dat je door preventie en afwisseling in schoenen de meeste blessures kunt voorkomen: dat kan enkel kloppen, als je niet competitief traint en niet deelneemt aan een ultraloop: deze leiden bij de meesten bijna tot langdurige blessures. Hij waarschuwt …Lees verder

Over Bram Bakker

CC BY 3.0 - Foto van/door B.M. Elzinga

Bram Bakker (Zwolle, 29 oktober 1963) is een Nederlandse psychiater, schrijver en columnist.

Loopbaan

Na het gymnasium studeerde Bakker van 1982 tot 1991 geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Van 1992 tot 1999 volgde hij de opleiding psychiatrie in de Valeriuskliniek in Amsterdam en het VU medisch centrum. In 2000 promoveerde Bakker aan de Vrije Universiteit op de behandeling van angstaanvallen en ging datzelfde jaar aan de slag als psychiater in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam.

In 2003 publiceerde Bakker het boek Te gek om los te lopen. Misverstanden in de psychiatrie, waarin hij fulmineerde tegen het naïeve optimisme van de antipsychiatrie in Nederland en een pleidooi hield voor meer evidence-based medicine in de geestelijke gezondheidszorg. Na de publicatie werden twee tuchtzaken tegen hem aangespannen omwille van 'grensoverschrijdend gedrag' en werd hij ontslagen.

Vanaf 2003 schreef…Lees verder op Wikipedia