Bibliotheek tijdelijk gesloten van 23 maart t.e.m. 1 april

Omwille van de overschakeling van het oude bibliotheeksysteem Vubis naar het nieuwe systeem Wise is de bibliotheek uitzonderlijk tijdelijk gesloten van maandag 23 maart tot en met woensdag 1 april.

Vanaf donderdag 2 april 2020 werkt de bibliotheek met het nieuwe uitleensysteem Wise. Het gaat om een verbetering van de digitale dienstverlening, waarbij àlle Vlaamse en Brusselse bibs met een eengemaakt beheerssysteem gaan werken. Voor de omschakeling van het huidige bibsysteem Vubis naar Wise zal de bib wel een tijdje gesloten zijn vanaf maandag 23 maart.

Even dicht

Heel wat West-Vlaamse bibliotheken maken nu de overstap naar het nieuwe systeem. Bij de omschakeling worden alle gegevens (van boeken en andere werken, leners,…) uit het huidige programma VUBIS naar Wise overgezet. Ook moet heel wat worden uitgetest en zijn interne opleidingen om met de nieuwe software te leren werken, gepland. Hierdoor is het nodig dat elke bib tijdelijk sluit. Concreet zullen bibliotheek De Letterbeek en alle filialen gesloten zijn van maandag 23 maart tot en met woensdag 1 april. Tijdens de sluitingsperiode kan je niet lenen, verlengen of reserveren, ook niet via de online service mijnbibliotheek.be. Ook de inleverbus is buiten gebruik. Om de sluitingsperiode te overbruggen, wordt de uitleentermijn aangepast.

Kranten lezen in De Bres

Tijdens de sluitingsperiode vinden de kranten van Bibliotheek De Letterbeek een tijdelijk onderkomen in dienstencentrum De Bres. Iedereen is daar welkom om tijdens de openingsuren om de krant te lezen.

Kleine veranderingen

Het systeem Wise zorgt voor een betere dienstverlening in de bibliotheek. Op vlak van praktische handelingen bij het ontlenen of terugbrengen, verandert voor de gebruiker niets.

Er zijn wel beperkte wijzigingen. Zo kunnen leners in Wise niet langer onbeperkt tot maximaal 8 weken ontlenen. In het nieuwe systeem kan je de uitleentermijn tot 2 keer verlengen. Ben je te laat met je boek, dan krijg je sneller een waarschuwing om je materialen alsnog binnen te brengen. De eerste twee waarschuwingen worden gratis en gebeuren bij voorkeur per mail. Wist je trouwens dat als je een mailadres doorgeeft aan de bib, je drie dagen voor het einde van je uitleentermijn een mailtje krijgt? Een grote hulp om kosten te vermijden!

Ook voor de bibliotheken is het een win. Dankzij het nieuwe systeem kunnen zij veel efficiënter (samen)werken. Ook voor bibliotheekmedewerkers worden dagelijkse handelingen zoals boeken uitlenen en innemen, nieuwe leners inschrijven en alle andere taken betrouwbaarder, makkelijker, gebruiksvriendelijker én goedkoper.